Dynamics of Overseas Scholarship Programmes of G20 States

Bu araştırma projesi, son yıllarda hem akademik hem de politikalar literatüründe büyük ilgi çeken, yabancı öğrencilere yönelik yürütülen ve dış politika aracı olarak işlev gören kamu kaynaklı burs programlarını karşılaştırmalı, süreç odaklı bir bakış açısı ile incelemektir. Aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Avustralya ve Türkiye’nin olduğu ve en çok uluslararası öğrenci çeken veya uluslararası öğrenci sayısında en hızlı artış kaydederek dünya çapında en çok yabancı öğrenciye ev sahipliği yapan ilk 10 ülke arasında bulunan bu altı G20 üyesi ülkenin tecrübesi süreç odaklı bir bakış açısı ile değerlendirilmekte ve yorumlanmaktadır.


Devletlerin gelişmekte olan ülke vatandaşlarına yönelik sağladığı yüksek öğretim burs programları ve dış politika oluşturma süreçleri arasındaki etkileşimi şu sorular temelinde analiz edilecektir:
1) Yüksek öğretim burs programları nasıl planlanmış ve uygulanmıştır?
2) Bursların sektörel/disipliner ve coğrafi dağılımı ülkelerin dış politika öncelikleri ve süreçleri bağlamında bize neyi anlatmaktadır?
3) Diğer ülkelerin tecrübelerinden nasıl faydalanabilir, Türkiyenin bir dış politika aktörü olarak potansiyelini nasıl daha etkin bir şekilde kullanmasına katkı sağlanabilir?


Bu soruları irdelerken, mevcut literatürde genel eğilimi oluşturan “yumuşak güç” kuramının geçerliliğini çeşitli ülkelerin iç dinamikleri ve maddi imkanları nezdinde sınamak yerine, soruları cevaplamak için elde edilen detaylı verilerden ortaya çıkan bilgi ve bulguları kategorize ederek özgün kuramsal ve kavramsal tartışma ve yaklaşımlar geliştirmek için kullanacaktır. Bu amaç temelinde burs programlarının ortaya çıktığı ve geliştiği çevre ve ortam dinamiklerini hem ilgili ülkelerin içinde yer aldıkları bölgesel, uluslararası ortamı, kendi iç siyasi, politikalar yapım ve uygulama dinamikleri ile birlikte değerlendirerek gerçekleştirecektir.


Arka planda pek çok çeşitli özelliği barındıran G20 ülkelerin tecrübelerinin incelenmesinden elde edilecek bulgular, iyi uygulamalar ve sorunlu uygulamalara ilişkin veriler ve değerlendirmeler, dış politika unsuru olarak tasarlanan burs programlarının etkin işleyişine dair yeni politika yaklaşımlarının tartışılmasına, fikir alışverişlerinin yapılmasına katkıda bulunacaktır.